Biografie

Leana |  Eeke Marks

enthousiast & vakbekwaam

Docent | performer | verhalen verteller

‘Mijn liefde voor buikdans ontvlamde direct bij de eerste les, het voelde als thuiskomen. De muziek, de kracht en vrouwelijkheid raakte me, het voelde zo natuurlijk en vanzelfsprekend. Na mijn nodige opleidingen (hierover kan je onderaan meer lezen) ben ik full-time dansdocent/performer geworden. Met de opening van de Dansschool wil ik vrouwen (weer) in contact laten komen met hun lichaam, het plezier van muziek en dans samen delen en vrouwen bekrachtigen door deze diverse en prachtige dans.

De dansschool heet ‘Art of Bellydance’: Deze naam is jaren geleden gekozen en hoewel we nogsteeds 100% achter deze naam staan, wordt steeds vaker de oorspronkelijke term ‘Raqs Sharqi’  gebruikt. De terminologie veranderd, net zoals de dans. Het is een levende kunst die evolueert en veranderd, die aanraakbaar en ook kwetsbaar is. Het is niet zwart of wit. Buikdans is spiritueel en commercieel, esthetisch en kitscherig, erotisch en politiek, emotioneel en abstract, aards en gesofisticeerd. Buikdans beweegt zich voortdurend op de grenzen van onze begrippen, ontsnapt aan vaste definities en vindt kracht in die speelse onbenoembaarheid.

Dansen vanuit de buik, de onderbuik, het bekken, de baarmoeder. De dans begeleidt alle fases in het leven van een vrouw: van jong meisje tot oude oma. Buikdans is speels, vrolijk, rebels, krachtig, spiritueel, sensueel en sexy. Elke dans is een nieuwe mix van alle levensingrediënten in een perfect evenwicht tussen natuur en cultuur. Buikdans heeft een oeroude ziel die vandaag nog steeds leeft in de dans zelf en in het leven van ontelbaar veel vrouwen’.

Leana (Eeke Marks) is werkzaam als professioneel danseres, choreografe en docente Egyptische dans. Zij volgde opleidingen bij vele internationale docenten en studeerde in 2009 af als teacher for Oriental Middle Eastern and Egyptian Folklore bij prof.dr. Hassan Khalil. Sindsdien heeft zij haar eigen dansschool en geeft wekelijkse lessen in Noord-Nederland. Ze is artistiek leidster van de productiegroep Arabesque en treedt zowel samen met hen als solo op op festivals en evenementen in binnen- en buitenland. Leana is artistiek leider en eigenaar van Stichting Orientaalse Dans. Leana heeft als choreograaf en performer, maar ook in samenwerking met collega’s verschillende projecten uitgevoerd (zie C.V.). Daarnaast is zij sinds 2013 gecertificeerd Bellyfit®, Bellyfit Sage® en Bellyfit Flow® instructeur en leidt ze als Master Trainer nieuwe Bellyfit docenten op. Ze is sinds 2024 gecertificeerd Animal Flow docente en als enige in Nederland gespecialiseerd in de Reda Stijl, beide lessen staan wekelijks op het lesrooster. Het plezier in het bewegen en respect voor de oorsprong van de dans zijn voor haar belangrijke pijlers in haar werk en lesgeven.

Wat andere mensen over Eeke zeggen ‘REVIEW’

Artistiek leider en bestuurslid Stichting Orientaalse Dans

Reda Dance Legacy Training level 2 door Nesma Academy

Natural Movement docenten training

Andalusi Music 1 jaar door Amin Chaachoo

Tarab training 3 jaar door Sena en Karin van der Knoop

Master Trainer Bellyfit®

Diploma ‘Bellyfit®, Bellyfit Sage® en Bellyfit Flow® Instructeur. Voor meer informatie zie: Bellyfit

Organisator Hafla’s en dans evenementen (oa. twee-jaarlijkse AIWA-feesten (8 edities), eindejaarsfeesten Raqs Summer met optredens, buffet en live muziek/DJ.

Artistiek leider en choregraaf bij Raqs On! 2015 – een dansvoorstelling uitgevoerd door alle leerlingen van de dansschool, verschillende live muzikanten en Flamenco Rosario.

Artistiek leider en choreograaf van productiegroep Group Arabesque en Group Folkore.

Chorografe van ‘The LAT project’, samen met Laudi Francken en Ada van der Wijngaard maakte ze een dansproject met dansers uit verschillende steden, die zich hebben verdiept in de betekenis van social media, schermpjes, skype, liken, ringtones en meer.. De voorstelling ging tijdens het Asli Sharqi festival 2012 in premiere en is daarna op tour gegaan in Groningen en Amsterdam. Voor meer informatie ga naar Projecten – LAT project.

Het oriëntaals dansspektakel Feniks van de Zon die op 25 juni 2011 plaatsvond. Een dansvoorstelling die tweemaal is uitgevoerd door de productiegroep Group Arabesque onder leiding van regisseur en choreograaf Leana. Recensies en foto’s kan je vinden op de website bij “Feniks“. Ook zal hier een DVD van verschijnen.

De Oriëntaalse voorstelling “De rivier de Nijl” en “De jaren 40”. Deze dansvoorstelling is geregisseerd door Leana op vrijdag 26 juni 2009 en vond plaats in Theater Keunstwurk. Een kleinschalige maar succesvolle voorstelling die is opgevoerd door de gevorderden groep uit Leeuwarden.

Leana heeft optredens verzorgt bij verschillende festivals, restaurants, bruiloften, multiculturele feesten, bedrijfsfeesten, oriëntaalse dansfeesten, kunstprojecten, theater etc. Deze optredens waren zowel nationaal als internationaal (Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Egypte).

Leana heeft ervaring in het geven van workshops bij bedrijfsuitjes, vrijgezellenfeestjes (vrouwen), kinderfeestjes, gehandicapteninstellingen, folklore workshops voor mannen, culturele activiteiten, feesten als specialisatieworkshops voor half-gevorderden of gevorderden.

Leana geeft al jaren wekelijkse lessen in verschillende plekken in Noord-Nederland aan beginners, half-gevorderden en gevorderden.

Leana heeft tijdens het Ya Salam festival 2009 in Brussel haar dansopleiding afgesloten onder supervisie van Prof. Dr. Hassan Khalil en heeft de titel behaald: Specialty Teacher for Oriental Middle Eastern and Egyptian Folklore.

Daarnaast blijft ze zich verdiepen in andere dansvormen zoals Jazz-ballet, Yoga, Pilates, Tai Chi.

Leana heeft 2 websites ontworpen: Haar eigen website en die van sopraan Eva Marks.

Naast het dansen is Leana opgeleid tot Medisch Laborante.

Buiten de gevolgde opleidingen heb ik lessen en workshops gevolgd van zowel nationale docenten zoals Aina, Farouq, Leila, Mohammed Boehanna, Dunya, Ahlem, Mariska Assink, Maaike Prust, Rachid, Aisa Lafour.

Als internationale docenten: Shahrazad (D), Magdy el Leisy (D), Nuriyya (D), Jillina (VS), Aziza (Canada), Mahdy Emara (EG), Prof. Dr. Hassan Khalil (EG), Farida Fahmy (EG), Mahmoud Reda (EG), Aida Nour (EG), Mohammed el Minyawi (EG), Mohamed Gazafi (EG), Narjess Montasser (Tunesie), Maria de Gaspari (I), Lulu Sabongi (PRT), Valentina Lacmanovic (Kroatie), Matthias (B), Le Grand Cru (Ne), Anusch (Ne), Katalin Schäfer (Ho), Jamilah (Pl), Jasirah (Pl)

Recensies:

‘Als lerares is Leana altijd even enthousiast en ze heeft veel kennis van de verschillende dansstijlen die tijdens de lessen voorbij komen. Leana danst zelf prachtig en haar liefde voor buikdans is duidelijk voelbaar in de les! Ik ga altijd met veel plezier naar de lessen toe–de sfeer is goed, de bewegingen worden helder uitgelegd, en je krijgt persoonlijke aanwijzingen als dat nodig is. – Nadine Myrtille

‘Leana weet traditionele met moderne buikdans te mengen en voegt daar zelf elementen aan toe die haar dans een eigenheid geven.  Haar techniek is prachtig vloeiend en ze “staat” als een huis. Daarnaast straalt en sprankelt ze op het podium en geeft ze het publiek veel warmte”. – Peter Verzijl

“Tenslotte is Leana mijn favoriet met haar aanstekelijke uitstraling, haar duidelijke bewegingskwaliteit en haar muziekgevoel”. – Aina Scheerhoorn

‘Een bijzondere danseres was Leana. Een danseres uit Groningen. Haar solo op Harramt Ahhebak van Warda maakte indruk. Leana’s verschijning, uitstraling en postuur deden me denken aan een aantal bekende danseressen in Nederland die veel bereikt hebben op het gebied van oriëntaalse dans. De verfijning van haar beweging en overtuigingskracht waarmee ze dat bracht spraken me enorm aan’ – Wendy Ouwenhand

‘Leana! Top danseres, top dansschool en top dansjuf! Mooie verrassende lessen, hele fijne sfeer, veel kennis en achtergrondinformatie over de muziek, de dansen, de instrumenten, de cultuur en de tradities. Leana weet waar ze het over heeft, en ze kan het overbrengen. – Christel Jongschaap