Anatomie voor dansers
31 maart 2019 start de eerste workshop van de serie ‘Anatomie voor dansers’ .
Misschien denk je bij de schoonheid van de danser vooral aan wat je ziet aan de buitenkant: hoe de contouren zich door de ruimte bewegen. Maar als je wel eens goed naar een kat hebt gekeken – hoe die zich beweegt – dan zie je dat de schoonheid vooral van binnenuit komt. Elke spier, elk gewricht, wordt bewogen en gebruikt precies zoals het bedoeld is. En met precies de juiste spanning: nooit teveel zodat het stijf lijkt, nooit minder zodat het slap overkomt.
Zo bewegen – met de souplesse en natuurlijke gratie van een kat – lukt ons alleen als we terugkeren in ons lichaam. Van binnenuit leren begrijpen hoe we ‘ontworpen’ zijn en met die kennis voelend leren bewegen. En dat heeft niet alleen een esthetisch belang: veel te vaak hebben we onszelf een bewegingspatroon aangeleerd zoals we dat dachten te zien. En omdat we op die manier zijn gaan bewegen is dat ook de training die we onszelf geven. En als je daar mee door blijft gaan komt er vanzelf een punt dat het lichaam je stopt.
In deze serie lessen willen we jullie meenemen op een reis door je lichaam. Je krijgt uitleg over de werking op zodanige wijze dat je in staat bent het in jezelf voor te stellen en door specifieke oefeningen ook te voelen. En vanuit dat nieuwe begrip gaan we dansen en kijken hoe we dit toe kunnen passen.
Het bekken
Helemaal centraal in je lichaam heeft het bekken een dubbele en haast tegenstrijdige functie: enerzijds vormt het de schaal waarin je ingewanden rusten en moet dus stevig zijn en betrouwbaar. Het moet de boel ‘ophouden’. Anderzijds is het ook de plek waardoor er dingen naar buiten moeten: op dagelijkse basis je ontlasting, en soms een heel kind! Dat vraagt dus juist om souplesse en ontspanning, en een uitgaande beweging.
Een heel ingenieus samenspel van botten en spieren maakt deze dubbele functie mogelijk. In deze sessie gaan we verkennen hoe dat precies werkt en welke rol dit speelt bij de ademhaling. We gaan onze bekkenbodemspieren met zijn allen nabouwen en bij onszelf voelen hoe we die kunnen controleren en trainen via de ademhaling. En we gaan ervaren welke invloed dat heeft op basale bewegingspatronen en op de dans.
De workshop wordt gegeven door Hanneke ten Brakel en Leana.
31 maart 2019
13:00 – 17:00 uur (incl. pauze)
De Witte Schuit, Timpweg 3, Groningen (gratis parkeren)
Open niveau/level
49,- euro
IBAN NL26TRIO0338678271 op naam van Art of Bellydance of via de shop.